Nu er der er kulde og frostgrader på vej, og det er på tide at gøre krukkerne klar til vinteren. Her har du nogle gode tips og råd til behandling af krukkerne, således de kommer igennem vinteren uden skader 🌨

Afløb 💧

Det vigtigste er at sikre et godt dræn i krukken. Det betyder, at vandet, der opsamles i krukken gennem sne, regn og fugt, er i stand til at komme ud i bunden. De fleste keramiske krukker har hul i bunden, men i fiber og plast krukker må der ofte bores hul. Det er vigtigt at jord og rødder ikke stopper afløbet i bunden, derfor er det en god ide når man planter, at anvende et stykke fiberdug i bunden, derefter ca. 10 cm lag af leca kugler og igen en fiberdug før jorden kommer på toppen. Dette sikrer, at hul ikke stoppes og vandet kan forsvinde ud af krukken.

Hæv krukkerne fra jorden

Hvis du har mulighed for det, er det også en stor fordel at hæve krukkerne op fra jorden. Derved drænes potten bedre, og den fryser ikke rundt i bunden af ​​krukken. Dette kan ske ved hjælp af hjul eller krukkefødder. Hvis krukken står i en underskål, er det meget vigtigt at vende eller fjerne denne underskål. Hvis krukken bliver stående i underskålen og der opsamles vand vil frosten sprænge krukken.

Form

Nogle krukkeformer har en naturligt bedre form til at modstå vinteren. Denne form benævnes sædvanligvis som en V-form, svarende til den som vist på billedet ovenfor. V-formen gør det, når vandet fryser og jorden vokser, skubbes den op i krukken i stedet for udad eller nedad. Dette gør trykket på krukken mindre og forhindrer den i at sprænge.

Materialer

Nogle materialer er naturligvis mere frostsikre end andre. Der er materialer, der ikke optager fugt og er mere fleksible end andre. Terracotta krukker, der ikke er glaserede, optager fugt og vil sandsynligvis sprænge i frostgrader. En glaseret terracotta krukke optager ikke fugt, hvis den er hel og uden revner, og derfor kan den modstå frosten, hvis den er af god kvalitet. Langt størstedelen af ​​glaserede keramiske krukker er brændt ved høj temperatur og tåler frostgrader under forudsætning af ordentligt dræn. Andre materialer såsom plast optager ikke fugt og tåler frostgrader, under forudsætning af ordentligt dræn, da selv disse kan revne når vandet udvides ved frostgrader